Amb Xavier Canal van dissenyar una sessió centrada en les noves tecnologies, en les noves formes de trobar feina, en les noves professions, i en les noves formes d’aprendre. Estan morint moltes professions tal com les coneixien, també sorgint de noves, a mesure que sorgeixen noves formes de fer i noves eines per comunicar, per anunciar, per reclutar, per vendre’s… A continuació el resum que el propi X.Canal ens va enviar per als alumnes de la EUM Mediterrani -Barcelona.

En aquesta entrada m’agradaria explicar-vos com estan evolucionant les professions i totes les seves vessants: com ens formem per aconseguir-les, com arribem a elles, o com elles arriben a nosaltres.

Per començar, us pregunto: “està la televisió morta?”. Que n’opineu? Si a dia d’avui no ho està, creieu que d’aquí a 10-20 anys ho estarà? La meva resposta és: Netflix, Youtube, Filmin, Wuaki, Vimeo, etc. Per tant, sí, la televisió està morta tal i com la coneixem fins ara.

Gràcies a la explosió de serveis a Internet, la velocitat de transmissió de dades, l’abaratiment de l’emmagatzematge i l’aparició del Cloud. Internet és la nova font d’oci, cultura, informació, etc. Totes les funcions que la televisió ens donava de forma programada i acotada ara ens les dona Internet. I, a més a més, de forma totalment distribuïda, on-demand.

Per tant, en el món del audiovisual hi ha hagut una evolució dels seus llocs de treball. Tant en l’aspecte de les competències com en la creació de noves professions. Per exemple, tenim la figura del Youtuber. Una professió que amplia les competències respectives al clàssic presentador de televisió, ja que la pre-producció, post-producció, guionatge, estilisme, etc. en molts dels casos és liderat pel propi Youtuber. Sense parlar de què necessita competències de caire de negoci i/o tecnològiques.

Arribats a aquest punt, i com a conseqüència natural, reforcem el fet de que les professions estan en constant evolució. Deixeu-me que il·lustri encara més aquesta idea amb 3 noves professions:

  1. el nou recepcionista
  2. el nou esportista professional
  3. el community manager

El més destacat d’aquestes noves professions és aquest alt component tecnològic que tenen. Especialment l’ús de Internet i de la seva l’alta disponibilitat.

Les formes d’aprenentatge també canvien, i més amb l’aparició de Internet i la seva ubiqüitat. Com amb la televisió, ràdio, magazines, diàris, els consumidor ja no es veu marcat per l’horari en que accedeix al contingut, en la formació passa el mateix. Tones de continguts disponibles a tota hora, en múltiples idiomes, generats per diferent índole d’autors, i simplicitat al seu accés.

Entrem en un nou paradigme d’aprenentatge: els Personal Learning Environments (PLE).

Un PLE descriu les eines, comunitats i serveis que constitueixen les plataformes d’aprenentatge personal, les quals els aprenents utilitzen per encaminar el seu aprenentatge i aconseguir els seus objectius educatius, tot de forma col·laborativa com a element característic, i on també tenen cabuda els contactes offline.

 

Share This Story, Choose Your Platform!